Elektronisch certificeren Indonesië

Afgevaardigen nemen de uitwisseling feestelijk in gebruik.

29-11-2016 | Op woensdag 23 november hebben minister Ploumen namens het ministerie van Economische Zaken en de Directeur Generaal Harpini van de Indonesische Quarantaine Inspectie Dienst de uitwisseling van elektronische gezondheidscertificaten voor de onderlinge handel in landbouwgoederen in gebruik genomen.

Dat betekent dat de informatie van de zendingen beter beschermt is tegen fraude en dat het importerende land op basis van de vroegtijdig beschikbare informatie met de risicobeoordeling en planning van de werkzaamheden kan beginnen voordat de zending in de haven arriveert.

Indonesië heeft net als Nederland gekozen om het certificaat te voorzien van een echte elektronische handtekening. Door het gebruik van deze elektronische handtekening is het elektronische certificaat technisch en juridisch equivalent aan het papieren certificaat.

Hierdoor kan na aanpassing van de wetgeving het papieren certificaat te zijner tijd vervallen.

De samenwerking is gebaseerd op de internationale standaarden en aanbevelingen. Met deze uitbreiding wisselt de NVWA nu met 8 landen elektronische certificaten uit (Australië, Belarus, Chili, China, Indonesië, Kenia, Rusland, Verenigde Staten).

Het project heeft naast de concrete resultaten ook een bijdrage geleverd aan de prima verstandhouding tussen de landen en een verbetering van de betrouwbaarheid van de NVWA informatie.

Minister Ploumen heeft tijdens haar bezoek ook een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de uitbreiding van elektronisch certificeren van vis en visproducten.