Exportcertificering vleesexport sinds 15 juni geheel via CLIENT export


15 Juni. Het was een spannende dag voor het implementatieteam van CLIENT Export Vlees. Enige weken geleden al was een brief uitgegaan naar alle vlees en vleesproducten exporterende bedrijven dat zij vanaf 15 Juni alleen nog maar met CLIENT Export hun certificaten en geleidebiljetten kunnen aanvragen. En dat de certificerende ambtenaar van de VWA alleen nog maar via CLIENT Export het certificaat afgeeft. Hoe verliep alles?

Alle leden van het team, onder leiding van implementatiemanager Sherida Hieralal, waren verzameld bij de afdeling Certificeren op Afstand (CoA) in Hoog Catharijne, Utrecht om alle mogelijke vragen en problemen het hoofd te bieden. Bij CoA, onderdeel van KCDV,  is de zogenaamde 1e lijns helpdesk ingericht voor bedrijven en certificerende ambtenaren met vragen over CLIENT Export Vlees.

Er waren deze dag veel telefonische vragen, ondanks dat de aankondiging ruim van te voren was gedaan en veel exporterende bedrijven al weken, zelfs maanden, werken met CLIENT Export Vlees. Duidelijk werd dat een aantal het toch op de laatste dag laat aankomen. De helpdesk zat er klaar voor om hen op weg te helpen.
Programmamanager Frank Jan van der Valk is blij met dit moment. De ontwikkeling van dit deel van CLIENT Export zit er op, het beheer er van is goed belegd bij de VWA.

Ondertussen werden ook nog aanpassingen gepleegd aan de verzoekcertificaten die in het CLIENT Exportsysteem zijn opgenomen. Dit proces, het “vullen” van CLIENT Export Vlees is een enorm karwei geweest, waar vooral Jeanine Primowees en Elseline de Boer heel veel werk in hebben verzet. Dit belangrijke werk wordt voortgezet in een onderhoudsfase. De internationale handel in vlees en vleesproducten en de eisen waaronder die plaatsvindt staan immers nooit stil.

De afgelopen maanden is het aantal bedrijven dat CLIENT Export Vlees gebruikt gestaag gestegen. Zij én de ter plekke certificerende dierenartsen zijn daarbij begeleid door het implementatieteam.
Afgelopen week, dus nog voor de volledige overgang, waren er door 48 bedrijven 286 exportcertificaten aangevraagd en door 13 bedrijven 305 geleidebiljetten.

Deze cijfers zullen na 15 juni nog enigszins stijgen, is de verwachting.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!