Minister Verhagen tekent in China overeenkomst voor uitwisseling elektronische certificaten


China en Nederland gaan de controle op handel in agrarische producten eenvoudiger maken. Dat hebben minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en zijn ambtgenoot Zhi Shuping, de minister van de Chinese equivalent van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dinsdag 10 mei 2011 in Beijing afgesproken.

Foto: Minister Verhagen ondertekent in Beijing de afspraken voor het digitaal controleren van van import- exportgegevens van landbouwproducten

Minder papierwinkel

China en Nederland gaan vanaf nu import- en exportgegevens van landbouwproducten vooraf digitaal controleren. Volgens minister Verhagen zorgt dit voor minder papierwinkel en wordt zakendoen met China nog aantrekkelijker. ‘Ieder jaar worden er in Nederland een half miljoen papieren exportcertificaten voor landbouwproducten afgegeven. Ditigale controle is sneller en accurater, waardoor de administratieve rompslomp voor ondernemers afneemt.’

Digitale controle

Om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven geen zaken meer kunnen doen met Chinese bedrijven die nu nog papieren certificaten eisen, zullen exportcertificaten voorlopig in papieren vorm beschikbaar blijven. Wanneer de Chinese havens gewend zijn aan digitale controle, behoort de papierhandel definitief tot het verleden.

Besparing transactiekosten

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) berekende enige jaren geleden dat elektronische handelscontrole het bedrijfsleven tot maximaal 5 procent van de omvang van de handel kan besparen op transactiekosten. Voor de handel in landbouwproducten komt dit neer op maximaal 400 miljoen euro per jaar. Om dit te kunnen verzilveren, heeft het ministerie van EL&I het programma CLIENT in het leven geroepen. De afspraak met China is onderdeel van dit programma.

Zie ook: Artikel op news.cn

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!