Pre-export certificaat

Inspecteur stempelt formulier bij bezoek aan exporteur.

16-01-2020 | Voor export van producten waarbij het fytosanitair exportcertificaat wordt afgegeven in een andere EU-lidstaat, kan het nodig zijn dat de Nederlandse overheid garanties over het product moet afgeven. De andere lidstaat zal dan op basis van deze garanties (en de eigen exportinspectie) het uiteindelijke exportcertificaat afgeven. Op dit moment geven we dergelijke garanties af via het Europees Communicatie Document (ECD). Het gaat daarbij over zaken zoals uitgevoerde teeltinspecties en land-vrij verklaringen.

Vanaf heden is het mogelijk om zelf het document van gewenste garanties op te stellen en te laten waarmerken door uw keuringsdienst. Het proces en de facturatie loopt vergelijkbaar aan de aanvraag voor een regulier exportcertificaat. Het aanvragen van het ECD zal vanaf 1 februari niet meer mogelijk zijn.

Per 1 februari dienen alle Veterinaire replacement verzoeken naar nvwacoareplacement@nvwa.nl gestuurd te worden. De Fyto-werkwijze van de replacement is niet aangepast. Het bovenstaande adres geldt dus niet voor de Fytosanitaire sectoren

Op de Handleidingen pagina vindt u de instructie voor het aanvragen van een pre-exportcertificaat in e-CertNL. Voor vragen kunt u terecht bij de helpdesk van uw keuringsdienst.