Ook Peru treedt toe

Vlag van Peru

25-08-2017 | Een half jaar na de succesvolle implementatie in Colombia was het op 24 augustus Peru dat zich aansloot bij de landen die elektronisch certificeren hebben omarmt om de internationale handel in landbouwgoederen te optimaliseren.
De samenwerking met onze Peruviaanse collega’s van de NVWA zusterorganisatie Senasa heeft geresulteerd in de lancering van elektronische certificering van fytosanitaire goederen tussen Nederland en Peru en visa versa.
Na een terugblik op de uitgevoerde werkzaamheden en een vooruitblik op de verdere uitbreiding naar andere producten kwam het tot een uitwisseling van de elektronische handtekening waardoor de uitgewisselde gegevens volledig gegarandeerd authentiek en onweerlegbaar zijn.
Nu de gegevensuitwisseling geautomatiseerd is kunnen de NVWA en Senasa eerder tijdens de grenspassage van landbouwgoederen beschikken over betrouwbare sanitaire informatie.
Dat scheelt fouten en voorkomt onduidelijkheden tijdens de controle en heeft zodoende een positief effect op de dienstverlening van de autoriteiten.
Peru is een grote exporteur van o.a. groente en fruit naar Nederland, dat betekent door de geautomatiseerde levering van authentieke informatie het volume van zendingen waarvan de KCB de documentcontrole bij import tegen een gereduceerd tarief kan uitvoeren significant toeneemt.
Als blijk van waardering voor de inzet en de deskundigheid van onze partner heeft de ambassadeur in Peru, Wiebe de Boer aan Jose Manuel Hernandez, Minister van Landbouw van Peru het e-Cert markeringsschild overhandigd. Dit markeringsschild verbeeld de toename van de transparantie en het achterlaten van de oude (papier gedreven) wereld evenwel stevig verankerd in eveneens transparante internationale (UNCEFACT en IPPC) standaarden.
Met Peru verwelkomen wij weer een volgend land binnen e-certificering, hierin speelt Nederland een onderscheidende rol.